Familieterapeut Tonje Anine Løff

Familieterapeut Tonje Anine Løff

Om familieterapeut.net

På denne bloggen vil du finne faglige innlegg om familie, par, samliv og relasjoner.
Dersom du har et tema du ønsker at jeg skal skrive mer om, kommenter gjerne et forslag!

Du kan også ta kontakt angående spørsmål eller timebestilling på e-post: tonje@familieterapeut.net
Min nettside finner du her: www.familieterapeut.net

Fastlåst i konflikt

ParterapiPosted by Tonje Anine Løff Sat, October 28, 2017 19:29:52

Inspirert av Gottmans 7 prinsipper for gode samliv vil jeg skrive noe om konflikter. Noe som forhåpentligvis kan gi en pekepinn i forhold til hvordan man kan se annerledes på de utfordringene som oppstår i samlivet. Innenfor denne metoden skilles det mellom to ulike former for konflikter. Den ene formen er såkalte konflikter som kan løses og den andre er konflikter som vedvarer.

Det kan være til stor hjelp bare ved å forstå forskjellen. En måte å skille disse er ved å kjenne etter på den følelsesmessige intensiteten ved konflikten. Løselige konflikter er vanligvis ikke så følelsesmessig opprivende eller intense fordi konflikten omhandler en situasjon eller et bestemt dilemma. Vedvarende konflikter er ofte svært intense følelsesmessig og dere vil oppleve at de stadig dukker opp. Det kan være at problemet dukker opp ved ulike anledninger i flere år, de kan virke uløselige og de forsterkes av dypere underliggende konflikt. Dere gjør ulike forsøk på å løse konflikten, men kommer ingen vei.

Dersom man generelt er positive til hverandre, respekterer hverandre og kan lytte til hverandre er det svært mulig å sitte ned sammen for å finne ut hvordan man løser de løselige konfliktene og kommer frem til kompromisser. Når det gjelder de vedvarende krever det noe annet. Det krever at man sammen kan utforske de underliggende kreftene som handler om den enkeltes drømmer og som ofte er knyttet til viktige verdier og tidligere erfaringer i livet. For å utforske dette må man være i stand til å skape et miljø hvor det oppleves trygt for den andre å fortelle om sine følelse, ønsker og drømmer. Begge må kunne lytte og undersøke sammen med den andre. Det vil ikke være et mål i seg selv å løse problemet, men derimot å kunne kom frem til foreløpige kompromisser og forstå den andre bedre.

Det handler like mye om å akseptere/bli bevisst at vedvarende konflikter eksisterer i alle samliv og at dersom du var sammen med en annen person ville konfliktene handlet om andre ting.

Å undersøke vedvarende konflikter er ikke alltid så lett å legge tilrette for på egenhånd og da kan det være en ide og oppsøke hjelp. Kjenner du deg igjen i dette og ønsker hjelp, kan dere oppsøke en terapeut eller melde dere på kurs. Jeg kommer tilbake med mer informasjon om kurs senere. Poenget er at selv om det oppleves fastlåst nå, så er det mulig å løse opp i det. Samtidig er det mulig å forebygge at vedvarende konflikter kommer til et punkt hvor det føles fastlåst og umulig.

For at et forhold skal lykkes er det flere ting enn å løse opp i konflikter som er viktig. Man må også styrke forholdet ellers. Man må bli bedre kjent med hverandre, bygge vennskap og tillit og lage en unik «vår historie». Er dere nysgjerrig på om dere kan styrke forholdet deres og få det bedre sammen, ta gjerne kontakt.


#Samliv #ekteskap #parforhold #kjærlighet #lykke #skilsmisse #brudd #fådetbedre #gottman #gottman7p #kurs #terapi  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tor Erling Sat, October 28, 2017 21:25:35

Dette var inspirerende lesing! Min kone og jeg har vært gift i 13år og snakket mye om ulike konflikter vi har vært igjennom. Det vi er usikre på er hvordan vi kan løse utfordringer knyttet til temaer som ofte dukker opp i diskusjoner, selv om vi flere ganger har blitt enige om at det er "ferdig snakka"...har du noen tips? Kan et sånt kurs være nyttig for oss? Mvh Tor Erling